Friday, May 3, 2019

Maarjamäe loss ja teletorn

Maarjamäe loss
Kui õpilased kevadvaheajal kodus välja puhkasid, siis meie õpetajad käisid oma silmaringi laiendamas Maarjamäe lossis, kus praegu asub Eesti Ajaloomuuseumi lähiajaloo väljapanek.
Maarjamäe loss
Olen Maarjamäest korduvalt mööda sõitnud ja kõndinud. Kui Pirital õppisin, siis põhimõtteliselt igapäevaselt. Sisse ei ole kunagi jõudnud. Ausalt öelda, et teadnud alguses, mis seal asubki, lihtsalt huvitava müüriga ääristatud hoone. 

Filmimuuseum
23. aprillil tekkis lõpuks võimalus Eesti Ajaloomuuseumi lähemalt uudistada. Loss oli Maarjamäe suvemõisa peahoone. Välisfassaad on üldiselt säilinud, siseruume on muudetud nagu giid meile teada andis. Saime põhjaliku ülevaate lossi ajaloost ja tänapäevast. Praegune lossi ehitati 1874. aastal. Vaatetornist oli algupäraselt kindlasti rikkumata vaade, eriti kui arvestada, et lossi eest ei kulgenud maantee ja puud olid madalad. Hetkel piiravad puude ladvad ka vaatetornist linna silueti vaatlemist. 

3 minutit joonisfilmi
Lisaks põhihoonele saime koos üle vaadata kõrvalhoones asuva Filmimuuseumi ja tallihoone, kus paikneb meenutus lähiajaloo muusikast. Filmimuuseumis antakse ülevaade filmi koostamise kõigist etappidest - alates mõtte tekkimisest kuni filmi kinodesse jõudmiseni. Interaktiivsed atraktsioonid lisavad kindlasti väärtust. Ülemisel korrusel oli eraldi väljapanek filmi eelkäijatest.

Veisepõsk
Lõuna sõime Maarjamäe restoranis. Pearoaks veisepõsk kartulipüree ja röstitud köögiviljadega tummise kirsikastme ja varsbrokoliga. Mõnus pehme liha ja maitsev kaste. Meeldis, et köögiviljadel oli tekstuur alles. 
Juustukook

Magustoiduks tsitruseline juustukook marjade ja maasika toormoosiga. Väga maitsev. Ja ma ei usuks, et mina seda ütlen aga veidi liiga suur. 

Pärast seda suundusime edasi 314m kõrgusesse Tallinna Teletorni. Natuke kurb tunne hinges. Viimane kord jooksin üles. Ega tegelikult muudmoodi ei olegi üleval vaatetornis käinud kui treppidel. Kokku kolm korda. Kohalolek tuletas meelde, mida enam ei saa. 
Igatahes. All anti korralik ülevaade Teletorni ajaloost. Liftiga üles 170 meetri peale. Käisime väljas vaateplatvormil, proovisime klaasist põranda tugevust, imetlesime näitust "Geniaalne".
Teletorni klaaspõrand 170m










No comments:

Post a Comment